Przeciwciała gliadynowe (AGA) IgA,IgG łącznie

Materiał: Krew
Cena badania: 96.00 PLN
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 14 dni roboczych
Rezerwacja:

  • Sprawdź, godziny pracy punktu pobrań oraz gdzie wymagana jest rezerwacja terminu.

Kup w e-Rezerwacji »Sprawdź punkty pobrań »

Przygotowanie do badania

Ogólne

  • Materiałem do badań jest krew.
  • Pacjent nie musi być na czczo.Na ok. 30 min. przed badaniem wskazane jest wypicie szklanki wody lub gorzkiej(niesłodzonej) herbaty.

Ważne

Przed badaniem nie należy eliminować z diety pokarmów zawierających gluten.

Opis

Gliadyna jest składową proteina glutenu obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.

U pacjentów nietolerujacych glutenu spozycie produktów macznych zawierajacych gluten wywołuje uszkodzenie błony sluzowej jelita cienkiego. Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburzeń funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje się biegunka i następstwami zaburzeń wchłaniania (utrata wagi, u dzieci opóznienie wzrostu).

Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krewnych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.

Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza się przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwciała IgA maja większa specyficznosć dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwciała klasy IgA spadaja do niskich wartosci w ciagu kilku miesięcy, podczas gdy przeciwciała IgG pozostaja w surowicy dłużej.

Opracowanie i przygotowanie materiału (dotyczy tylko kontrahentów)

Podaj jednorazowy kod:Pokaż